Bezlepková dieta minimální množství lepku v potravinách

Bezlepkovou dietu drží v Česku nejméně 100 tisíc obyvatel. Přesná evidence neexistuje, protože řada lidí o svém onemocnění neví. Jedinou dostupnou léčbou je vynechání potravin s obsahem pšenice, ječmene a žita. Řada lidí trpících celiakií ale může podle výzkumníků sáhnout i po jídle, v němž je lepek obsažen ve stopovém množství. Speciální návyky musí dodržovat i pacienti se střevními záněty.

Celiakie se u mnoha lidí nemusí dlouhá léta vůbec projevit. Za den smí celiak sníst maximálně dvacet miligramů lepku, což je dávka o velikosti běžné tablety. Když dietu poruší, tělo často reaguje zvracením nebo průjmem, a to i s dostupem několik dnů.

Kromě potíží s trávením bývají pacienti náchylnější k nemocem nebo mají problémy s klouby. Když je jeden celiak v rodině, je lepší otestovat i ostatní příbuzné. „Jsme na bezlepkové dietě čtyři - já a moje tři dcery. Máme ji už 15 let,“ konstatovala Ivana Lášková.

 

Události: Desetitisíce Čechů drží bezlepkovou dietu (zdroj: ČT24)
Spolu s potravinářskými experty Lášková zjišťovala stopové množství lepku v běžných potravinách. Vybrali 29 balíčků koření, oříšků, potravin v sáčku a čokolád, které otestovala laboratoř. U 22 testy neodhalily lepek vůbec, další tři se vešly do limitu. Jen u čtyř bylo lepku víc, než povolených 20 miligramů na kilogram. Pokud ale takové potraviny celiak nesní moc, nemusí mít zdravotní potíže.

„Když se to množství přepočítalo na porci, která by celiakovi vadila, tak by musel sníst asi dvacet porcí hrachové polévky, aby překročil to bezpečné množství 20. To znamená, že když je tam napsáno, že může obsahovat stopy lepku, tak je ta potravina pro člověka s celiakií bezpečná? Je to informace pro alergiky a ne pro celiaky,“ konstatovala Lášková.

Řada nemocných se přitom tímto označením stále řídí. Nový výzkum by jim mohl jejich situaci usnadnit. Bez čistě bezlepkových potravin se ale přesto neobejdou. Výběr už mají lepší než dřív - cena je ale vysoká.