Základy stravování bez obsahu lepku

 

Základy stravování bez obsahu lepku

NEPOVOLENÉ JÍDLA U stravy, která vylučuje lepek, je nevhodné jíst obiloviny, jako například pšenici – patřící do skupiny Triticum (včetně odrůd jako špalda a kamut), žito, ječmen, včetně jejich kříženců jako triticale a oves, a jakékoliv produkty, které tyto obsahují.
Mezi tyto produkty patří: pekařské výrobky jako chleba, pečivo, drobky, cukrářské výrobky,  těstoviny a knedlíky kategorie jako vločky, krupice a obdobné produkty rostlinná náhražka masa známá jako seitan, která má vysoký obsah lepku Je třeba být opatrný, aby jídla neobsahovala mouku jako přísadu.Je nutné si dávat pozor na skryté zdroje lepku, jako je strouhanka v zapékacích nádobách nebo lepek ve zpracovaných masných produktech.
 
DOPORUČENÉ POTRAVINY Dietní režim, který vylučuje lepek, by měl upřednostňovat přirozeně bezlepkové potraviny. Patří sem brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso, quinoa, amarant, teff, ovoce, zelenina, houby, maso, vejce, cukr, med, kakao, mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, ořechy, semena, sladidla, koření, tuky a nápoje jako ovocné šťávy, nealkoholické nápoje, voda, čaj, káva, víno a destiláty.
 
Pozrime se také na běžne bezlepkových potravin lze v bezlepkové dietě využívat i speciálně upravené produkty, jako jsou bezlepkové moučné směsi, bezlepkové chleby, bezlepkové pečivo, těstoviny a bezlepkové sušenky, které nahrazují běžně lepek obsahující potraviny.
OZNAČOVÁNÍ VÝROBKŮ Lepek je označován jako alergen a musí být jasně uveden v seznamu složek produktu. Toto pravidlo se vztahuje i na nápoje a nebalené potraviny včetně těch podávaných ve stravovacích službách, jako jsou restaurace a rychlé občerstvení.Neexistuje požadavek na uvádění lepku, pokud bylo prokázáno, že v důsledku výrobního procesu již v potravině nezůstávají stopy alergenních látek. To platí pro produkty jako glukózový sirup a maltodextriny z pšenice, glukózový sirup z ječmene a obiloviny použité pro výrobu alkoholických destilátů.
 
ADITIVA označovaná kódem "E" obvykle neobsahují lepek a není nutné je zvlášť sledovat. Pokud by lepek obsahovaly, muselo by to být na produktu uvedeno.
 
DEPROTEINOVANÝ PŠENIČNÝ ŠKROB V potravinách určených pro osoby s intolerancí lepku se může objevit pšeničný škrob, ale v podobě, kde je lepek redukován a jeho obsah splňuje normy pro bezlepkovou stravu. Takový škrob není považován za alergen.
Neco málo k vysvetlení co je to deproteinovaný pšeničný škrob: Jaký je princip získávání deproteinovaného škrobu z pšenice? Tato látka se vyrábí oddělením škrobové složky od proteinů v pšeničné mouce, využívaje lepivých vlastností lepku, který se sráží ve vodě. Proces centrifugace umožňuje oddělit škrob, jenž je ve vodě suspendován, od lepku. Dalším krokem je důkladné promývání této směsi vodou, aby se odstranily i nejmenší zbytky lepku. Po vysušení této směsi získáme škrob, jehož obsah lepku je minimální a splňuje nároky stanovené pro diety vyřazující lepek. Přesné množství lepku v škrobu je pečlivě kontrolováno a tento škrob je považován za bezpečný pro osoby dodržující bezlepkovou stravu.
 
NEJASNOSTI OHLEDNĚ OVSA Většina lidí s lepkovou intolerancí může oves do stravy zařadit bez negativního vlivu na zdraví, ale existuje menší počet celiaků, kteří mohou být na oves citliví. Křížová kontaminace s pšenicí, žitem nebo ječmenem představuje riziko. 
V mnohých případech jsou na trhu dostupné ovesné produkty vhodné pro bezlepkovou dietu. Před konzumací by měli jedinci konzultovat se svým lékařem.
 
OZNAČENÍ PREVENTIVNÍCH OPATŘENÍ. Označení "může obsahovat stopy lepku" varuje před neúmyslnou kontaminací a limit pro stopové množství je stanoven do 50mg lepku na 1kg potraviny.
 
A čo na závěr ? Snad jeto třeba říct, že označení lepku je povinné a musí být vždy uvedené na produktech (EU č. 1169/2011).
 
Volitelná označení zahrnují nízký obsah lepku a stopové množství. Tvrzení bez lepku do 20 mg / kg potraviny EU 828/2014. Veľmi nízké množstvý lepku do 100 mg/ kg EU828/2014. Stopové množství lepku  do 50mg/ kg potravony - národní doporučení ČR
 
Logo bez lepku je známo pročárknutý klas.